Kertomus siitä, kuinka viranomaiset estivät kirpputorin

Viime aikoina on puhuttu paljon siitä, kuinka sääntely vaikeuttaa yrittämistä ja tapahtumia. Tässä on jälleen yksi esimerkki lisää.

Kevättalvella kaksi ystävää tapasi viinilasin äärellä. Toinen kertoi, että hän haluaisi perustaa viikonloppukirppiksen Helsingin keskustaan, mutta sopivia tiloja on lähes mahdotonta löytää. Toinen tajusi, että hänellä on hallussaan juuri sopivat tilat Hernesaaressa, aivan Eiranrannan tuntumassa. Syntyi Eiran Kirppis.

Hernesaaren vanhoissa telakkahalleissa on nimittäin venealan toimintaa. Veneet viedään säilöön syksyllä ja ne lasketaan vesille keväällä. Niille tehdään talvella huoltoja ja korjauksia. Kesällä halli on kuitenkin lähes tyhjillään. Toinen kaveruksista oli miettinyt jo pitkään, mitä halleissa voisi tehdä kesäaikaan. Järjetöntähän se on pitää isoa hallia erinomaisella paikalla tyhjänä.

Kirppis sai hyväksynnän vuokranantajan puolelta ja hommaa ryhdyttiin viemään eteenpäin. Tässä kohdassa myös minä tulin mukaan auttamaan.

Koska tämän muotoista ja kokoista kirppistoimintaa ei lueta yleisötilaisuudeksi, lupien hankkiminen oli helpompaa. Tai niin me luulimme ja kaikki oli mielestämme kunnossa. Kuitenkin päivää ennen avajaisviikonloppua sain puhelun pelastuslaitokselta. Palotarkastaja Liia-Maria Koski kertoi nähneensä lehtimainoksemme ja selvittäneensä asiaa mainoksen perusteella. Koski ilmoitti, että tilan käyttötarkoitus on varasto, ja näin ollen siellä ei voi pitää yleisötilaisuuksia. Kerroin, ettei tiloissa ole veneenkorjaustoimintaa yhtä aikaa kirppiksen kanssa, eikä mitkään kirppiksen rakenteet tai kalusteet olleet kiinteitä tai pysyviä. Kerroin, että tämä ei ole yleisötilaisuus, mutta siitä huolimatta kanta oli selvä. Koski pyysi meitä olemaan yhteydessä rakennusvalvontavirastoon hallin käyttötarkoituksen muuttamiseksi.

Vaikka meillä ei tietenkään vuokralaisina ole mitään lupaa muuttaa hallin käyttötarkoitusta, eikä varsinkaan väliaikaisen yritystoiminnan takia, soitin seuraavaksi rakennusvalvontavirastoon. Jonotettuani lupasihteerille puoli tuntia pääsemättä läpi, soitin suoraan käyttötarkoitusmuutoksia hoitavalle arkkitehdille. Juttelimme asiasta ja hän torppasi minut täysin – tilassa ei missään nimessä voi pitää tämän kaltaista toimintaa, koska kyseessä ei ole kokoontumistila. Vaikka selvitin, ettei kyseessä ole yleisötilaisuus, toiminta on hyvin pientä ja paloturvallisuus on huomioitu, se ei muuttanut tilannetta. ”Vaikka valloilla oleva pop-up–kulttuuri onkin ihan kiva asia, meillä on kuitenkin tätä byrokratiaa.” Lisäksi selvisi, että käyttötarkoitusmuutoksen hakeminen vie kuukausia, sitä asiaa ei voi mitenkään kiirehtiä ja se maksaakin paljon.

Sain lopulta puserrettua tiedon, että alueen palotarkastaja voi antaa meille poikkeusluvan. Koska venehalli oli palotarkastettu juuri edellisellä viikolla, tiesin oman palotarkastajamme olevan hyvin perillä hallin paloturvallisuuden tilasta. Toisin kuin kaksi edellistä keskustelukumppaniani, hän oli peräti käynyt hallissa. Hän vastasi puhelimeen vapaapäivästään huolimatta, ja sanoi tyhjentävästi ”tämä on vuokranantajan ja vuokralaisen välinen asia, ei meitä pelastuslaitoksella kiinnosta tällainen”. Kahden tunnin puhelinrumban jälkeen tämä oli suuri helpotus. Päällimmäisenä nousi ajatus mitä ihmettä juuri tapahtui?

Kirppiksen avajaisviikonloppu meni todella kivasti, olimme käyttäneet paljon aikaa ja sopivasti rahaa markkinointiin ja myyntiin. Monet lähialueen asukkaat pyörähtivät paikalla ja meidät toivotettiin tervetulleeksi, toimintaa alueelle todellakin kaivattiin. Halli sai paljon positiivista palautetta, onhan se avara ja huokuu teollista henkeä. Metallia, betonia ja noin 10 metriin kohoava katto, tilaa ympärillä vaikka muille jakaa. Hallin viereen oli avautunut viikkoa aiemmin uusi rantakahvila Birgitta Hernesaari, ja ihmisillä alkoi olla parikin syytä siirtyä Kaivopuistosta myös Hernesaarta kohti.

Alkuviikosta puhelin soi jälleen. Liia-Maria Koski kertoi katsoneensa Facebookista, että kirppis on kuitenkin pidetty. Hän ei ollut tyytyväinen. Saimmekin seuraavaksi kolmesivuisen kirjallisen määräyksen, jossa kirppistoimintamme kiellettiin. Jouduimme peruuttamaan kirppiksen seuraavan viikonlopun osalta.

Tämän jälkeen toimitimme heille kattavan pelastussuunnitelman liitteineen. Lomien vuoksi saimme uuden yhteyshenkilön ja homma tuntui hetken synkkaavan. Seuraavaan kirppikseen olisi kaksi viikkoa ja palotarkastaja Heidi Partanen kertoi, että toivon kipinä on, hän voisi ehkä juuri ja juuri saada meille poikkeusluvan pitää kirppistä heinäkuun kaksi viimeistä viikonloppua. Olimme yhteydessä tiiviisti puhelimella ja sähköpostilla. Aina kun saimme vastauksen ”ei tämä onnistu, koska..” me vastasimme, että asia on nyt korjattu. Opimme, että kokoontumistilassa ihmisellä tulee olla maksimissaan 45 metriä matkaa poistumistiehen. Opimme, että ovien tulee olla 120 cm leveät. Meidän ovemme olivat 5 metriä leveitä, mikä aiheutti tietenkin ongelmia. Mitä jos nosto-ovi onkin suljettu? No, ei se ole. Ja sen vieressä on myös sellainen tavallinen ovi, jos tuo 5 metriä leveä reikä seinässä olisikin jotenkin ongelma.

Kirppikselle rajaamallamme alueella oli myös neljä paloletkua ja seitsemän palosammutinta. Rakennus on metallia ja lattiat betonia. Poistumisteitä oli useita. Paloautolla mahtuu ajamaan vaikka sisälle asti, herkästi syttyvää materiaalia ei ollut. Mitään veneenkorjaustoimintaa ei samaan aikaan kirppiksen kanssa olisi. Tilan paloturvallisuudessa ei ollut mitään ongelmia.

Tämä ei kuitenkaan riittänyt. Opimme nimittäin myös, että ei ole olemassa väliaikaista toimintaa, joka jatkuisi yli kaksi viikkoa. Meidän 2,5 kk jatkuva toimintamme olisi siis byrokraattien mielestä pysyvää. Koska papereissa lukee, että tämä rakennus ei ole kokoontumistila vaan varasto, on täysin mahdotonta pitää ”pysyvää” kirpputoria tilassa. Koska kyseessä ei ole väliaikainen toiminta, myöskään poikkeusluvat eivät enää onnistu. Pyysimme Partasta tulemaan paikalle ja toteamaan, kuinka mahtavasti kaikki heidän paloturvallisuusvaatimuksensa tilassa toteutuvat. Hän ei suostunut. Se olisi turhaa, sillä rakennuksen käyttötarkoitukselle ei haettu muutosta, eikä hän voisi tehdä asialle enää mitään. Kirppistä ei voi pitää varastossa.

Virkamiehet tekevät vain työtään. He tekevät sitä näköjään mainoksiin ja sosiaaliseen mediaan perustaen ja pykäliä lukien tulematta edes paikalle, mutta heillä on siihen valta. Ja se valta johtuu siitä, että he kantavat myös vastuun. Virkavirheestä voidaan syyttää ja siitä joutuu myös maksamaan. Sen jälkeen kun Liia-Maria Koski laittoi meille kirjallisen määräyksen, käytännössä mitään ei ollut enää tehtävissä. Hän joutuisi kantamaan vastuun, jos jotain sattuisikin.

Yhtäkkiä ymmärsin, miksi meillä on niin paljon tyhjillään olevia hallirakennuksia. Masentaa, kun norsunluutorneista päätöksiä tekevät virkamiehet eivät halua ratkaista yritystoiminnan eteen tulevia ongelmia, vaan keksivät niitä virkansa puolesta.

Eiran Kirppis on suljettu toistaiseksi.

Mainokset

116 Kommenttia

 1. Miksi kirpparia ei pidetty varaston pihalla? Tavarat aina vaan yöksi ja arjeksi sisään. Toki tuollaisesta byrokratiapyörityksestä pitäisi päästä eroon.

  Liked by 1 henkilö

 2. Vika ei ole virkamiehissä vaan lainsäädännössä. Kirjoittajalta vähän hassu kirjoitus, kun hän ei tunnu olevan perillä lainsäädännöstä asiassa. Eihän virkamies voi alkaa soveltamaan lakia mielivaltaisesti. Kirjoittuksessa on kuitenkin hyvä maininta siitä, että virkamies toimii virkavastuulla. Virkavastuusta hyvänä esimerkkinä toimikoon murhatun 8 vuotiaan tytön tarina ja virkamiehille asetetut syytteet.

  Liked by 1 henkilö

 3. Jos vaikka julkaiset tuon byrokraarin yhteystiedot niin voidaan asiallisesti tottakai kertoa mitä mieltä ollaan tämmöisestä toiminnasta

  Tykkää

  1. No tämä teksti levisi aika paljon enemmän kuin kuvittelin, joten hiukan harmittaa jo nimienkin julkaisu. Ei tässä nyt mitään lynkkausmielialaa haluta lietsoa.

   Tykkää

 4. tosi harmittavaa. mä myönnän että vituttaa kaikki holhoaminen ja säännöstely. Varsinkin kun olis ihmisiä, jotka yrittää tehdä bisnestä tässä hiipuvassa taloudessa. Ja tuo viranomaisten pallottelu asiassa onko ok vai ei.

  Mut toisaalta näen myös sen alkusyyn miks näitä rajoituksia on. Väärällä maalilla maalattu seinät-> palaa räjähdysmaisesti ja ihmiset talloo toisiaan kuoliaaksi.

  Joku tuo jostain syysta palavia aineita tilaan-> kaatuu lattialle ja syttyy palamaan 10mm2 alalta-> palaa räjähdysmaisesti ja ihmiset talloo toisiaan kuoliaaksi.

  Näitä esimerkkejä on paljon. Ja harvemmin itse järjestäjä on ollut myötävaikuttamassa niihin. Sellaisia mihin ei voi vaan varautua.Muuten kuin turvamääräyksin….

  Tykkää

 5. Täällä Raumalla on hypitty 60 vuotta maauimalan kymmenen metrin tornista ja nyt tänä kesänä terveystarkastaja Jonna Aro sai idean että se on vaarallista kun altaassa ei ole kaiteita,joku voi heittää sinne esim.polkupyörän ja lisäksi altaassa on 10 cm liian vähän vettä vaikkakin Porin uusi maauimala on matalampi ja siellä hypitään silti kympistä.aivan sairasta virkamies pelleilyä

  Tykkää

 6. Ahdistaa tommonen yleinen virkamiesten pilkunnussinta, ylimääräinen byrokratia. Tuolla korkeintaan saa flunssan jos on viileä halli. Vitun valtio.

  Tykkää

 7. Hello! Thanks for sharing this story with us. I’m amazed by how calm you sounded! 😀

  Actually, just an idea–if the boat storage room has to be classified as a ”storeroom” instead of a ”salesroom”, perhaps it would be possible to encourage vendors to take photos of their wares and post online on a flea-blog? Buyers can then reserve the items and pay on the spot or even online, via paypal on the blog– when they go down to the ”storeroom” to collect their goods. In the event that the clothes cannot fit, they can then browse through a replacement at the ”storeroom”.

  Again, no sales occur at the salesroom…because customers already promise to buy things online, on the blog specially set up for the kirppis. 😛 I hope you see what I mean? 😉 In this way, you don’t break the law at all.

  In Singapore where I come from, flea markets or what we call ”blogshops” have this problem of ”no sales at the office” too. What they usually say is that the customers will go to the office/storage room to ”collect” their clothes, and not ”buy” the clothes. The browsing, reservation, and even payment–if you wish–is already done online. Haha!

  All the best bro! 🙂 Such a pity, I love flea markets so much.

  Tykkää

 8. En syyttäisi virkamiehiä. Niin monesti on suomessa haastettu virkamiehiä oikeuteen kun ei oo tehty juuri niin kuin laki sanoo. Lait ja asetukset on pielessä.

  Tykkää

 9. Ja nyt selvisi miksi meillä on niin jumalattomasti aivan liian hyvin palkattuja turhia virkamiehiä/naisia!
  Heidät on palkattu pitämään kaikki Suomen tyhjät hallirakennukset tyhjillään myös jatkossa. Näin toimii Byroslavia. Tulee elävästi mieleen oma taisteluni tullin kanssa. Mistähän se johtuu että ihmisiä palvelemaan palkatuista on tullut oman mielensä kansanjohtajia. Sisältä XL.

  Tykkää

 10. Hallintolain käyttölain mukaan kaiken viranomaistoiminnan on perustuttava lakiin. Mihin lakiin viranomaisen Facebook-seuranta perustuu?

  Tykkää

 11. Joku kysyi miten se virkamies vastaa jos ei puutu ollenkaan. No sehän vastaa siitä virallaan ja mahdollisesti omalla tilipussillaan jos jotain sattuu.

  Toinen asia mikä tästä kumpuaa esille on miksi sitä lupaa nyt ei haluttu antaa. Jos yhdelle annetaan lupa johonkin on se myös lain mukaan annettava muille samoin perustein. Onhan suomessa tyhjiä halleja ja muita rakennuksia ilman käyttöä, mutta jos niihin kaikkiin alettaisiin rakentaa mitä mieleen juolahtaa ja järjestettäisiin mitä tilaisuuksia sattuu, niin mitähän siitä seuraisi. Onhan sitä kokeiltu jo ja hyvältähän se Afrikassa näyttää kun touhutaan ilman säädöksiä. Säädöksillä nyt vaan tuppaa olemaan joku peruste joka ei välttämättä ihan kaikille kirppiksen pitäjille aukea.

  Tykkää

 12. Kurja homma,että kirppistä ei saatu pidettyä. Ymmärrän kuitenkin myös yksittäistä virkamiestä. Entä jos jotain sattuisi ja vastuu mahdollisista kuolemista jne. olisi minun vastuullani? Muutokset pitäisi tehdä sääntöihin,ei niitä noudattaviin tahoihin..

  Tykkää

 13. On kyllä surullinen esimerkki taas siitä miten laki menee. Surullista on se ettei järjellä enää saa ajatella, kun pelätään seurauksia. Itse kyllästyin yrittämiseen 9 vuoden jälkeen. Samanlaista lappurumbaa se on sähköalallakin, tosin selvityksiä pitää tehdä laidasta laitaan, työtavoista, pätevyyksistä, työn valvonnasta, omavalvonnan toteutumisesta, kursseista, lupa-asioista, vakuutuksista, verojen maksuista, ihan alkaa päätä kivistämään… Ikävää ettei politikot ymmärrä miten byrokratia tapaa tehokkaan työn mahdollisuuden. On helpompaa opetella toinen kieli ja alottaa yrittäminen toisessa massa, kun täyttää täällä lippuja ja lappuja kaikki valveillaoloaika.

  Tykkää

 14. Virkamies toimii hyvässä ja pahassa virkavastuulla. Mutta tuo pilkunviilaus on oleellisesti parempi asia kuin mielivalta johon helposti liitty myös korruptio. Politikot laativat ja hyväksyvät säännöt joten jos muutoksia haluamme niin heihin yhteyttä.

  Liked by 1 henkilö

 15. tämän vuoksi kaikki suomalaiset työskentelevät pian Keskolle Tai S-ryhmälle, pienellä palkalla ja vähäisellä tuntimäärällä… Yrittää ei enää saa, tai ainakin se tehdään mahdollisimman vaikeaksi.

  Tykkää

 16. Miksette vaan pitäneet tapahtumaa määräyksestä huolimatta? Kapinahenkeä! Sakoista voi valittaa hallinto-oikeuteen ja kannella myös virkamiehen toiminnasta. Olette aika vahvoilla, jos eivät edes vaivautuneet paikanpäällee.

  Tykkää

 17. Eiran rannassa tai Hernesaaressa ei ole minkäänmoista tönöä joka olisi ”tyhjillään” ja tuskinpa ne tuolla paikalla ovat veneiden talvisäilytyksen siihen malliin hinnoiteltu, etteikö se kattaisi ”kesäkuluja”… Olen kyllä tuossa paloviranomaisen kannalla, kun ei anna lupia ”harrasteluun” vaikka siihen ois kuinka ”hyvät” puitteet. Ja mikään ei estä korjaamasta hallia viranomaismääräyksiä täyttäväksi jotta saa kaupitella kenkiään… Tässäkin jutussa ihan selvää mustamaalaamista, kun henkilöitä käsitellään oikeilla nimillä jotka tekee työtään. Tiedän molemmat palotarkastajat ja he ovat tarkkoja, mutta he eivät omasta päästään mitään keksi. Tässähän halutaan vaan tehdä rahaa Eiran ”hinnoilla”…

  Tykkää

 18. Mistä löytyy adressi mä allekirjoitan!…. Täällä Suomen maassa on pakko saada muutos yrittelijäisyyden parantamiseksi – muuten koko hyvinvoinnin selkäranka taittuu. Voi että suututtaa!
  Ja tsemppiä kirppiksen pitäjille – loistava idea, joka tulee toteutumaan vielä 🙂

  Tykkää

 19. Onko kukaan tutkinut löytyykö tältä Liia-Maria Koskelta mitään kytköksiä kilpailevaan toimintaan? Siinä voisi olla selitys tälle huomattavalle aktiivisuudelle.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s