Kertomus siitä, kuinka viranomaiset estivät kirpputorin

Viime aikoina on puhuttu paljon siitä, kuinka sääntely vaikeuttaa yrittämistä ja tapahtumia. Tässä on jälleen yksi esimerkki lisää.

Kevättalvella kaksi ystävää tapasi viinilasin äärellä. Toinen kertoi, että hän haluaisi perustaa viikonloppukirppiksen Helsingin keskustaan, mutta sopivia tiloja on lähes mahdotonta löytää. Toinen tajusi, että hänellä on hallussaan juuri sopivat tilat Hernesaaressa, aivan Eiranrannan tuntumassa. Syntyi Eiran Kirppis.

Hernesaaren vanhoissa telakkahalleissa on nimittäin venealan toimintaa. Veneet viedään säilöön syksyllä ja ne lasketaan vesille keväällä. Niille tehdään talvella huoltoja ja korjauksia. Kesällä halli on kuitenkin lähes tyhjillään. Toinen kaveruksista oli miettinyt jo pitkään, mitä halleissa voisi tehdä kesäaikaan. Järjetöntähän se on pitää isoa hallia erinomaisella paikalla tyhjänä.

Kirppis sai hyväksynnän vuokranantajan puolelta ja hommaa ryhdyttiin viemään eteenpäin. Tässä kohdassa myös minä tulin mukaan auttamaan.

Koska tämän muotoista ja kokoista kirppistoimintaa ei lueta yleisötilaisuudeksi, lupien hankkiminen oli helpompaa. Tai niin me luulimme ja kaikki oli mielestämme kunnossa. Kuitenkin päivää ennen avajaisviikonloppua sain puhelun pelastuslaitokselta. Palotarkastaja Liia-Maria Koski kertoi nähneensä lehtimainoksemme ja selvittäneensä asiaa mainoksen perusteella. Koski ilmoitti, että tilan käyttötarkoitus on varasto, ja näin ollen siellä ei voi pitää yleisötilaisuuksia. Kerroin, ettei tiloissa ole veneenkorjaustoimintaa yhtä aikaa kirppiksen kanssa, eikä mitkään kirppiksen rakenteet tai kalusteet olleet kiinteitä tai pysyviä. Kerroin, että tämä ei ole yleisötilaisuus, mutta siitä huolimatta kanta oli selvä. Koski pyysi meitä olemaan yhteydessä rakennusvalvontavirastoon hallin käyttötarkoituksen muuttamiseksi.

Vaikka meillä ei tietenkään vuokralaisina ole mitään lupaa muuttaa hallin käyttötarkoitusta, eikä varsinkaan väliaikaisen yritystoiminnan takia, soitin seuraavaksi rakennusvalvontavirastoon. Jonotettuani lupasihteerille puoli tuntia pääsemättä läpi, soitin suoraan käyttötarkoitusmuutoksia hoitavalle arkkitehdille. Juttelimme asiasta ja hän torppasi minut täysin – tilassa ei missään nimessä voi pitää tämän kaltaista toimintaa, koska kyseessä ei ole kokoontumistila. Vaikka selvitin, ettei kyseessä ole yleisötilaisuus, toiminta on hyvin pientä ja paloturvallisuus on huomioitu, se ei muuttanut tilannetta. ”Vaikka valloilla oleva pop-up–kulttuuri onkin ihan kiva asia, meillä on kuitenkin tätä byrokratiaa.” Lisäksi selvisi, että käyttötarkoitusmuutoksen hakeminen vie kuukausia, sitä asiaa ei voi mitenkään kiirehtiä ja se maksaakin paljon.

Sain lopulta puserrettua tiedon, että alueen palotarkastaja voi antaa meille poikkeusluvan. Koska venehalli oli palotarkastettu juuri edellisellä viikolla, tiesin oman palotarkastajamme olevan hyvin perillä hallin paloturvallisuuden tilasta. Toisin kuin kaksi edellistä keskustelukumppaniani, hän oli peräti käynyt hallissa. Hän vastasi puhelimeen vapaapäivästään huolimatta, ja sanoi tyhjentävästi ”tämä on vuokranantajan ja vuokralaisen välinen asia, ei meitä pelastuslaitoksella kiinnosta tällainen”. Kahden tunnin puhelinrumban jälkeen tämä oli suuri helpotus. Päällimmäisenä nousi ajatus mitä ihmettä juuri tapahtui?

Kirppiksen avajaisviikonloppu meni todella kivasti, olimme käyttäneet paljon aikaa ja sopivasti rahaa markkinointiin ja myyntiin. Monet lähialueen asukkaat pyörähtivät paikalla ja meidät toivotettiin tervetulleeksi, toimintaa alueelle todellakin kaivattiin. Halli sai paljon positiivista palautetta, onhan se avara ja huokuu teollista henkeä. Metallia, betonia ja noin 10 metriin kohoava katto, tilaa ympärillä vaikka muille jakaa. Hallin viereen oli avautunut viikkoa aiemmin uusi rantakahvila Birgitta Hernesaari, ja ihmisillä alkoi olla parikin syytä siirtyä Kaivopuistosta myös Hernesaarta kohti.

Alkuviikosta puhelin soi jälleen. Liia-Maria Koski kertoi katsoneensa Facebookista, että kirppis on kuitenkin pidetty. Hän ei ollut tyytyväinen. Saimmekin seuraavaksi kolmesivuisen kirjallisen määräyksen, jossa kirppistoimintamme kiellettiin. Jouduimme peruuttamaan kirppiksen seuraavan viikonlopun osalta.

Tämän jälkeen toimitimme heille kattavan pelastussuunnitelman liitteineen. Lomien vuoksi saimme uuden yhteyshenkilön ja homma tuntui hetken synkkaavan. Seuraavaan kirppikseen olisi kaksi viikkoa ja palotarkastaja Heidi Partanen kertoi, että toivon kipinä on, hän voisi ehkä juuri ja juuri saada meille poikkeusluvan pitää kirppistä heinäkuun kaksi viimeistä viikonloppua. Olimme yhteydessä tiiviisti puhelimella ja sähköpostilla. Aina kun saimme vastauksen ”ei tämä onnistu, koska..” me vastasimme, että asia on nyt korjattu. Opimme, että kokoontumistilassa ihmisellä tulee olla maksimissaan 45 metriä matkaa poistumistiehen. Opimme, että ovien tulee olla 120 cm leveät. Meidän ovemme olivat 5 metriä leveitä, mikä aiheutti tietenkin ongelmia. Mitä jos nosto-ovi onkin suljettu? No, ei se ole. Ja sen vieressä on myös sellainen tavallinen ovi, jos tuo 5 metriä leveä reikä seinässä olisikin jotenkin ongelma.

Kirppikselle rajaamallamme alueella oli myös neljä paloletkua ja seitsemän palosammutinta. Rakennus on metallia ja lattiat betonia. Poistumisteitä oli useita. Paloautolla mahtuu ajamaan vaikka sisälle asti, herkästi syttyvää materiaalia ei ollut. Mitään veneenkorjaustoimintaa ei samaan aikaan kirppiksen kanssa olisi. Tilan paloturvallisuudessa ei ollut mitään ongelmia.

Tämä ei kuitenkaan riittänyt. Opimme nimittäin myös, että ei ole olemassa väliaikaista toimintaa, joka jatkuisi yli kaksi viikkoa. Meidän 2,5 kk jatkuva toimintamme olisi siis byrokraattien mielestä pysyvää. Koska papereissa lukee, että tämä rakennus ei ole kokoontumistila vaan varasto, on täysin mahdotonta pitää ”pysyvää” kirpputoria tilassa. Koska kyseessä ei ole väliaikainen toiminta, myöskään poikkeusluvat eivät enää onnistu. Pyysimme Partasta tulemaan paikalle ja toteamaan, kuinka mahtavasti kaikki heidän paloturvallisuusvaatimuksensa tilassa toteutuvat. Hän ei suostunut. Se olisi turhaa, sillä rakennuksen käyttötarkoitukselle ei haettu muutosta, eikä hän voisi tehdä asialle enää mitään. Kirppistä ei voi pitää varastossa.

Virkamiehet tekevät vain työtään. He tekevät sitä näköjään mainoksiin ja sosiaaliseen mediaan perustaen ja pykäliä lukien tulematta edes paikalle, mutta heillä on siihen valta. Ja se valta johtuu siitä, että he kantavat myös vastuun. Virkavirheestä voidaan syyttää ja siitä joutuu myös maksamaan. Sen jälkeen kun Liia-Maria Koski laittoi meille kirjallisen määräyksen, käytännössä mitään ei ollut enää tehtävissä. Hän joutuisi kantamaan vastuun, jos jotain sattuisikin.

Yhtäkkiä ymmärsin, miksi meillä on niin paljon tyhjillään olevia hallirakennuksia. Masentaa, kun norsunluutorneista päätöksiä tekevät virkamiehet eivät halua ratkaista yritystoiminnan eteen tulevia ongelmia, vaan keksivät niitä virkansa puolesta.

Eiran Kirppis on suljettu toistaiseksi.

Mainokset

116 Kommenttia

 1. Hyvä esimerkki siitä kuinka suomessa toteutuu virkamiehen mielivalta ei muuta kuin tilan käyttötarkoitus muutosta vetämään ja kirppis pystyy ja kaikille ihmisille hyvä mieli.
  -MP-

  Tykkää

  1. Mielivallan sijaan ongelmana tuntuu olevan, että virkamiehet noudattavat jokaista annettua ohjeistusta pilkuntarkasti, eikä harkinnalle ole jätetty minkäänlaista sijaa. Ja ohjeistuksia tosiaan tuntuu tässä maassa riittävän… Yksittäisen virkamiehen ja tapauksen sijaan tulisi enemmän miettiä ylemmällä tasolla, että miten tälläisestä hallintokulttuurista päästäisiin hieman inhimillisempään toimintaan.

   Liked by 2 people

   1. Kuten kirjoituksessa todettiin, ongelmana on se että viranomaiselle voi koitua seuraamuksia jos sääntöjä ei noudateta pilkuntarkasti, kun taas vaikkapa kirpputoritoiminnan torppaamisesta ei koidu mitään seuraamuksia. Siispä omaa etuaan ajatteleva viranomainen torppaa kirpputorin.

    Tykkää

   2. Ei mitenkään, luultavasti myös näiden kirppiksen puolesta liputtavien joukossa on myös näitä takkinsa kääntäviä kukkahattuäitejä ja isiä jotka sitten hädän tullen sormisuorana etsii kohdetta syytöksilleen juurikin noista pahoista byrokraateista. Kysynnän ja tarjonnan laki toteutuu myös näissä loputtomissa pykälä ja säännösviidakoissa. ”Tilauksesta” ne pykälätkin tulevat. Lapsi kuolee vahempien väkivallantakia, syytteen saa liuta virkamiehiä vaan mitä tekivät ihmiset jotka asian huomasivat eivät vittu mitään, tilaavat vaan lisää pykäliä ja sääntöjä. Pelätään
    kanssakäymistä kanssaihmisten kanssa naamatusten. Ottakaa ihmiset vastuuta itse älkääkä aina soittako jollekin virkamiehelle/viranomaiselle jos jonkun villasukkien väri ei miellytä. Ajan saatossa jos näin toimisimme ei pykälät välttämättä vähene mut ainakin niiden lisääntyminen vähenee.

    Tykkää

  2. Ja kun jossain vaiheessa päästään sille mielipidetasolle,niin virkamieshän perustaa päätöksensä omaan valtaansa:;hänellä on auktoriteetti ja hän saa sanoa kuinka asia oikeasti on. Jos kirppistä pidetään vain viikonloppuisin,kestäähän se vähemmän kuin kaksi viikkoa ja on tilapäistä.Näin ainakin pitäjien mielestä.Viranomaiset tosin haluaisivat päättää toisin vastoin tosiasiallista asiaintilaa koska joko haluavat tehdä kaiken omaan pussiin tai helpomman kautta. Viranomaiset eivät pidä sitä tilapäisenä toimintana.Yritysmaailmassa kaikki perustuu siihen että ollaan ainakin tietävinään pykälät tai ne pykälät mitä kukaan muu ei muista olemassa olevankaan tai ei vahdi.kaikki saadaan mielivaltaisesti kyllä kiellettyä,kyllähän se jotenkin johonkin pykälään aasinsiltojen kautta liittyy ja vaikka harkintavaraa olisikin niin sitä ei haluta käyttää.ja sekin liittynee johonkin vastaavaan käytökseen ylempien virkamiesten toimesta 🙂

   JOS TAAS näytät Viranomaisille itsevarmasti alusta lähtien että tunnet pykäläsi ja olet hommat selvittänyt jo mitä hän vastaa,niin yleensä kiusaaminen loppuu siihen.Tässä monta kertaa on täytynyt sanalla sanoen kettuilla niin kelalle,poliisille,katsastusmiehille ihan vaan sen takia että asiakkaan täytyy tietää enemmän kuin siihen koulutettu suomalainen sertifioitu ammattihenkilö.Pahimmillaan muistan kun vaadin tuottokorkoa siitä että kela oli jättänyt puoli vuotta maksamatta ÄITIYSRAHAA Vaimolle,niin kehtasivat KELASTA VALEHDELLA PÄIN NAAMAA ETTEMME OLLEET VASTANNEET HEIDÄN YHTEYDENOTTOPYYNTÖIHINSÄ,ja siksi muutoksenhakulautakuna ei tutkinut asiaa enempää.(sama rumba käytiin vielä parin kuukauden päästä uudestaan)

   Enpä ole aikaisemmin kuullut että rivikansalainen olisi poliisia voittanut laista väittelemisessä.Toisin kävi kuitenkin kun tarpeeksi ketuttaa.ELI PITÄKÄÄ LIPPU KORKEALLA JA NÄYTTÄKÄÄ NIILLE ETTÄ KIRPPISTÄ VOI PITÄÄ ILMAN NIITÄ PALOLETKUJA! Johan on kerran sanottu että ”venäläisiä emme halua olla,olkaamme siis suomalaisia”- Byrokratian kohdalla emme ainakaan tätä sanomaa toteuta.

   Tykkää

 2. Aivan oikein ettei varastorakennukselle ole anneta lupaa tuollaiseen, pahimmillaan satoja ihmisiä vetävään KAUPALLISEEN tapahtumaan. Teräsrakenteinen hallirakennus ei täytä mitään nykyaikaisia paloturvallisuusluokkia, savunpoistojärjestelmiä, palo-osastointimääräyksiä, palosuojauksia, sammutusjärjestelmiä tai mitään muutakaan turvallisuusvarotoimenpiteitä, jotka ovat Suomessa estänyt ihmisten joukkokuolemat palotilantessa tehokkaasti yli 50 vuotta. Tämän lisäksi teräsrakenteet menettää rakenteellisen kestävyytensä hyvin alhaisissa lämpötiloissa ja ovat useimmiten puurakenteita vaarallisempia. Järjestäkää ulkokirppiks jos ei kiinnosta ihmisten turvallisuus.

  Tykkää

  1. Jos riski todella olisi todennettu paikan päällä ja meille olisi kerrottu ta osoitettu yksikin sellainen asia, joka aiheuttaa paloturvallisuusriskin, olisin paljon ymmärtäväisempi. Näin ei kuitenkaan tehty. Tuntuu käsittämättömältä.

   Tykkää

   1. Olen käynyt appiukon kanssa kirppiksillä.Appiukko etsii vanhoja huonekaluja,loihtii niistä kunnostellen upeita ja myy eteenpäin.Kirppiksillä olen nähnyt paljon palokuormaa synnyttävää tekstiili massaa, tarviipa muistaa paloturvavaatimukset joita tässä A.Degerholmin jutussa mainittiin.Kokemuksesta tiedän että A.Degerholmille kerrottuja vaatimuksia ei kirppiksillä noudateta,lienevätkö nuo kirppikset jossa käyn sitten tilapäisluvin järkättyjä?Siksi niissä saa olla paloturvallisuus puutteelista? Katsokaapa kirppistiloja kun niissä käytte,moniko on paloturvallisuuden suhteen siinä kuosissa mitä A.Degerholmilta viranomaiset vaativat?

    Tykkää

   2. Sehän tässä hieman ihmetyttääkin, että monet kivijalkaliikkeet ovat huomattavasti sokkeloisempia ja ahtaampia. Mutta ne ovat liiketiloja, ei varastoja.

    Tykkää

  2. Hei sinä Rakennusalan ammattilainen.

   Ensiksi kysyisin sinulta mitä sinulla on kaupallisuutta vastaan kun kirjoitat isoilla kirjaimilla sanan ”KAUPALLISEEN” ?

   Sitten näihin paluturvallisuusmääräyksiin josta tuossa mainitsit. Voitko valaista hieman tarkemmin miten suuri tulipalo vaaditaan että 10:ssä metrissä olevat rakenteet alkavat antaa myöden jos kerran moiset rakenteet ovat vaarallisempia kuin puurakenteet ?

   Mikäli nuo tiedot rakennuksen korkeudesta, poistumisteistä sekä niiden koosta ja sijainnista pitää paikkansa niin olet edelleen sitä mieltä että kyseisestä kirpputorirakennuksesta tulee välittömästi kuolemanloukku jos jotain sattuu ? Väittäisin että olen nähnyt suomessa kirpputoreja pidettävän huomattavasti paljon vaarallisemmissa olosuhteissa ja tiloissa kuin mitä tässä tapauksessa..

   En toki väheksy mainitsemiasi turvallisuustoimenpiteitä kuten palo-osastoinnit, savunpoisto ym, mutta tuo mainitsemasi ”Järjestäkää ulkokirppiks jos ei kiinnosta ihmisten turvallisuus.” on kyllä mielestäni hieman loukkaavasti sanottu tuossa lopussa. Jos jutun lukaisit niin varmaan huomasit että turvallisuusasioiden eteen oli yritetty tehdä parannuksia.

   Mutta toisaaltahan viitaten tuohon kommenttiisi asiasta, juuri kaltaistesi ihmisten takia meidän pyrokratia on juurikin mitä on. Suomalaiseen tapaa asioita ei voida soveltaa ja sovittaa käytäntöön tilanteen mukaan vaan tuijotetaan vain lakitekstiä.. Hyvä esimerkki tästä on se ettei pelastusviranomainen vaivaudu saapumaan paikalle arvioimaan tilannetta.. Kun virka on kerran saatu niin sen eteen ei paljon tarvi enään mitään tehdä. Asioita hoidetaan eteenpäin kyttäysmentaliteetilla, asiakasta ei missään nimessä pidä palvella sekä ohjeistaa.

   Zsemppiä projektille, toivottavasti asiaan löytyy vielä järkevä ratkaisu kaikesta pyrokratiasta huolimatta!

   Tykkää

  3. Nyt menee Rakennusalan ammattilaisella muusit ja soosit sekaisin. Rakenteellisella kestävyydellä ei tässä tapauksessa ole mitään tekemistä asian kanssa, koska tilan palokuorma on minimaallinen. Lisäksi ko. tilat on suunniteltu TULITÖITÄ varten. Kirpputoirtoiminnan harrastaminen siellä on siis paloturvallisuuden kannalta merkityksetöntä. Tässä tapauksessa asia-argumentit ovat siis merkityksettömiä, Kyse on virkakoneiston tarkoituksellisesta joustamattomuudesta.

   Tykkää

  4. just…nyt hra ammattilainen puhuu taas työnsä puolesta….oletko käynyt toimistosi ulkopuolella..??

   Tykkää

  5. Kuinka usein julkisissa tiloissa on ollut tulipalo? Viimeksi muistan että koulu paloi. Olisiko ollut Kuopiossa. Varasto on rakennuksena ilmeisen avoin jolloin poistumaan pääsee nopeasti. Tuskin rakennus myöskään syttyy joka puolelta yhtä aikaa. terveisin Savusukeltaja.

   Tykkää

  6. Käytä nyt helvetissä järkeä, sitä maalais järkeä. Oletko käynyt paikalla tarkastamassa tilat ja todennut asian?? Palotarkastus oli ainakin mennyt kirkkaasti läpi, eikä ymmärtääkseni paloturvallisuudesta ollut mikään asia kiinni. Sinun kaltaisia idiootteja pitäisi oikeasti rangaista tyhmyydestä. Vituttaa ihmisten puolesta lueskella ja kuulla sieltä sun täältä eri tilanteissa kun tässä maassa kaikkea tekemistä ohjataan kielloilla ja byrokraattien mielivallalla. Milloinkahan tähän idioottimaisuuteen saadaan stoppi.

   Tykkää

  7. Kannattaa lukea ensin ajatuksen kanssa tuo juttu. Kaupallisuus on varmaan se pahin ongelma. Jopa sarkasmiksi tarkoitettuna kommentti on rimanalitus. Montako yli 50 vuotta vanhaa jauhesammutinta olet nähnyt?

   Tykkää

  8. Katkera junttiko? Tiedätkö edes mistä tilasta on kyse? Siinä on kattokin 50 metrin korkeudesa. Aikmoinen kirpoispöydän tuli pitää olla jtta yltää mihinkään.

   Tykkää

  9. Ei pidä paikkaansa, puurakenteet palosuojataan aina mutta teräksellä voidaan päästä profiilista riippuen jonkun tasoisiin palonkestoaikoihin. Puu ei ole terästä parempi palotilanteessa yksin. Mutta sen sanottuani, on totta että tämä P3 paloluokkaan luokiteltu rakennus ei missään nimessä voisi yhtäkkiä toimia kirpputorina ilman aikaa vieviä tarkasteluja, joten siltä osin tämä blogipostaus on valitettava. Tai siis valitettavaa on ettei kukaan näille yrittäjille kertonut asiaa selvästi

   Tykkää

  10. Rakennusalan ammattilainen tuntuu olevan varsinainen byrokraatti, joka rakentelee hometaloja. Kuinkahan venehuoltajat voivat työskennellä noin vaarallisissa tiloissa.

   Tykkää

  11. Hometalojen rakentamista määräyksillä ei kuitenkaan ole pystytty estämään. Niitä tehdään säännönmukaisesti edelleen, koska rakennusmääräykset on tehty sillä oletuksella, että jokainen talo on teknisiltä ominaisuuksiltaan moderni betonirunkoinen kerrostalo, ja taloista tehdään kosteus- ja ilmanvaihtoteknisesti ”pulloja”. Kehotan välttämään vuoden 1955 jälkeen rakennettuja tai peruskorjattuja taloja, erityisesti puurunkoisia, tai ainakin konsultoimaan jotakuta puurakentamisen asiantuntijaa ennen tuollaisen ostamista.

   Nykyään osataan vähän paremmin kuin 40 vuotta sitten, mutta 60 vuoden takaiselle tasolle ei vielä ole päästy takaisin. Edelleen maalataan vuorilaudoituksia kalvoamuodostavilla muovimaaleilla, ja sitten jäädään siihen luuloon että on ihan normaalia että vuorilaudoituksen joutuu uusimaan 30 vuoden välein. Ja edelleen rakennusvalvonta päästää läpi sateessa säilytetyt eristelevyt ja rei’itetyt höyrysulkumuovit.

   Tykkää

 3. Jos 2,5 kestävä toiminta ei ole väliaikaista, eikö poikkeusluvan voi hakea viikonlopuksi kerrallaan? Tai vaikka joka päivälle erikseen, niin saa byrokraatit enemmän papereita käsiteltäväksi.

  Liked by 1 henkilö

 4. Ja vasen ei tiedä, mitä oikea tekee. Surullista tämmöinen. :/

  Onneksi tähän on nyt herätty, ja ainakin uusi holhousta vihaava poliitikkosukupolvi on jo alkanut puuttua asiaan!

  Tykkää

 5. Täysin käsittämätöntä. Mutta sen olen oppinut,että joka päivä täällä tapahtuu käsittämättömiä asioita.

  Tykkää

 6. Virkamiehellä on siis vastuu ? 🙂
  No kerro vielä mikä se vastuu on ja miten se vastuu toteutuu, jos ko. virkaturhake ei olisi puuttunut asiaan mitenkään ?

  Onko antaa paljonkin esimerkkitapauksia ?

  Liked by 1 henkilö

  1. Virkamiehellä on vastuu. Ystäväni sai sakkorangaistuksen virkamiehenä, koska ei ollut riittävän tarkasti valvonut alaistensa tekemisiä. Herrat olivat tehneet vesijohdon vetoa varten rakennettuun kaivantoon liian jyrkät seinämät, jotka sortuivat ja yksi henkilö loukkaantui. Ystäväni ei ollut käynyt paikanpäällä, eikä todennut kaivannon määräyksienvastaisuutta. Oli siis luottanut työntekijöiden vastuullisuudentuntoon. Ei olisi kannattanut. Samalla tavalla tulisi ihan hirveä haloo kun kyseinen kipparihalli syttyisi tuleen ja huonosti näkyvien opasteiden takia kaksi lasta ja aikuinen tuupertuisivat savuun ja jäisivät palavien kirppiskamojen keskelle grillataviksi. Ei täälläkään enään huudeltaisi vapaamman toiminnan puolesta vaan toitotettaisiin, että määräykset on tehty juuri näiden tapausten vuoksi.

   Tykkää

  2. Minuakin jäi tämä viranomaisen vastuu mietityttämään. Kenelle hän vastaa ja mistä? Jos asian tilaan on teknisisiäkin perusteita, eikä vain byrokraattisia, kyllä näiden byrokraattien pitäisi näistä kertoa.

   Minusta loistoidea olisi, että oikeustieteellisessä opiskelevat nostaisivat kanteita byrokratian omistuisuuksia vastaan harjoitustöinä. Lain kiemuroita ja periaatteita voisi sitten yhdessä pohtia proseminaareissa ihan käytännön esimerkkien kautta.

   Tykkää

 7. Kannattaa pitää kirpputori Tallinnassa. Siellä ei ole niin paljoa viranomaisten mielivaltaa, ja äkkiähän tuosta Suomenlahden ylittää.

  Tykkää

 8. Herää kysymys, onko virkamiehellä tarpeeksi oikeita töitä pöydällään, jos hänellä on aikaa käydä läpi mainoksia ja Facebook-tapahtumia ihan etsimällä etsiäkseen järjestettyjä tilaisuuksia, joissa ei ehkä olisi kaikki luvat kunnossa.

  Tykkää

  1. jospa asia pyöriikin kahvilan kautta. Toinen kahvila häviää uudelle Eiran kahvilalla. Sitä kautta feissariin ja someen, kun tutut käskee katsoa.

   Tykkää

  2. Hyvä kyymys tuo virkamiehen työtilanne: heidänhän on pakko löytää jotakin holhottavaa, koska muuten heillä ei olisi töitä! Jos virkamies ei löydä oikaistavia kohtia, työt loppuvat.

   Tykkää

  3. facebook on monille virkamiehille oiva tapa selvitellä nopeasti asioita ja linkki tuonne faceen tulee yleensä googlen kautta. se on niitten oikeaa työtä selvittää asioita ja mitä nopeammin sen paremmin, tätähän olemme halunneet, että hallinnollisia asioita tehostetaan..

   ongelma ei ole ”mielivaltaiset” virkamiehet/naiset vaan ihmiset, joita varten näitä asetuksia on täytynyt tehdä. kun vaikkapa (työ)tapaturma on joskus sattunut, niin ’syypää’ ei ole koskaan ns. se jolle tapaturma on sattunut, vaikka näin olisikin. vastuuseen on joutunut muita ihmisiä kuin mitä tapaus on alunperin koskenut. nämä virkamiehet ovat niitä joita vastuuseen sitten vedetään ja on suorastaan naivii ajatus, että he tarkoituksella olisivat kapuloita rattaisiin heittämässä. ihmiset on vaan mokaillu tietämättömyyttään tai tietoisten riskinottojen jälkeen ja kun moka on tapahtunut, vedotaan tietämättömyyteen ja joku pitää saada vastuuseen siitä, miksi tietämättömyyttä ylipäätänsä on esiintynyt. vaikka tietämättömyyttä ei olisi edes ollut. tätä on tilattu ja tätä on saatu voisi nyt sanoa.

   jos ihmiset ajattelisivat enemmän ja kantaisivat vastuun toimistaan, ei virkamiehien sitä tarvitsisi tehdä heidän puolestaan.

   tässä olisi peiliin tai naapuriin katsomisen paikka niillä jotka virkamiehiä syyllistävät. ikävää naapurinkyttäysmentaliteettiähän se on, mutta näitä tapauksia on yksinkertaisesti liikaa jo ollut, että on toisten kustannuksella otettu riskejä ja vahinkoja on sattunut.

   Tykkää

 9. Valitettavasti tämä karmea tarina kuvaa hyvin sitä, miksi Suomelta puuttuu samanlainen perusvauraus kuin muilta Pohjoismailta. Virkamiehet kokevat olevansa kansalaisten vastustajia ja näiden esimiehiä. Lisäksi meillä on suuri määrä virkamiehiä (kuten selvästikin esimerkiksi Liia-Maria Koski), joilla ei ole mitään järkeviä työtehtäviä. Ei ainakaan 8-tuntisen työpäivän edestä- Silloin aikaaa jää Facebookin kyyläykseen ka kiusantekomahdollisuuksien etsimiseen. Tekisipä mieli soittaa sekä Koskelle että Partaselle.

  Tykkää

 10. Jos määräys ahdistaa niin ei muuta kuin valittamaan hallinto-oikeuteen. Sitä kautta viranomaisten toimintaa voi muuttaa

  Tykkää

  1. Mielestäni sosiaalinen media ja mainokset eivät ole asioita, minkä perusteella yksikään viranomainen saisi peruuttaa jotain toimintaa? Vähintään siellä paikan päällä pitäisi itse käydä tekemässä arvio, eikä pistää tälläistä pelleilyä käyntiin vain siksi, että voi lopussa sanoa EI. Mielestäni tätä voisi soveltaa poliisille, eli voidaan määrä sakkoja pelkästään jos ihminen kertoo ajaneensa ylinopeutta sosiaalisessa mediassa. Helppoa rahaa ja säästyy paljon työtunteja. Eikö?

   Tykkää

  2. No ei voi. Hallinto-oikeus on copy-paste-virasto, joka arpoo valmiiksi kirjoitetuista perusteluista tilanteeseen sopivimman viranomaisen puolelle asettuvan ratkaisun. Muutamissa tapauksissa KHO on toiminut toisin, mutta käytännössä vasta viisi-kymmenen vuotta ja EU-tuomioistuimen päätös voi korjata tilanteen.

   Tykkää

  3. vastaus tulee sitten kuin tulee….paperisotkuihin tässäkin menee kohta enemmän rahaa kuin koko kirppiksen budjettipohja edes oli….

   Tykkää

 11. ”Sitä kautta viranomaisten toimintaa voi muuttaa ”

  Ei voi. Viranomaiset pyyhkivät säännöllisesti ahterinsa jopa EU-tuomioistuimen antamiin päätöksiin selittäen että ”ei tämä koske meitä ollenkaan”.

  Mitä tavallinen kansalainen voi siinä kohdassa tehdä? Ei mitään?

  Kun viranomaisen toiminta on päästetty mielivaltaiseksi, niin se ei korjaannu kuin lakkauttamalla koko viranomainen. Tässä kohdassa siis _kaikki palotarkastajat_ sekä käsite siitä että pitäisi palotarkastaa jotain.

  Tämä Koski on malliesimerkki virkamiehestä jolla ei ole mitään oikeata tekemistä ja siis täysin turha virkamies: Mikä tahansa yritys olisi antanut kenkää tälläisille jo aikaa sitten.

  Tykkää

 12. Tässä keskustelussa on hyvä muistaa, ettei virkamiehellä ole mitään käytännön tason vastuuta tekemistään päätöksistä. Mikäli virkamiehen hyväksymä rakennus palaa, on oikeudellinen vastuu edelleen kiinteistön omistajalla, eikä kellään muulla. Virkamies voi saada syytteen virkavirheestä lähinnä, mikäli tarkastustoiminnan yhteydessä tekee juridisen muotovirheen, hänen tekemälleen päätökselle ei löydy perustepykälää lainsäädännöstä, ei kirjoita pöytäkirjaa lainsäätäjän edellyttämässä muodossa, tms.

  Eli mielestäni Anna antaa liikaa ymmärrystä palotarkastajille. Kun heille ei ole käytännön vastuuta, heillä tulisi olla ainakin halua soveltaa määräyksiä väljemmin. Niinkuin suuressa osassa Eurooppaa tehdään, eikä esim. paloturvallisuusbyrokratialtaan paljon järkevämmässä Saksassa kuole väkilukuun nähden sanottavasti enempää ihmisiä rakennuspaloissa vaikka tällainen ihmisten kiusaaminen sieltä puuttuukin.

  Nimimerkki Rakennusalan ammattilainen on toki kohtelias, kun nimimerkillään tekee kaikille päivänselväksi, mitä eturyhmää edustaa. Paloturvausmääräysten olemassaolo tarkoittaa rakennusalan yrittäjille todella merkittävää määrää liikevaihtoa. Ja mikäs sen mukavampi peruste tälle, kuin turvallisuus. Kuka nyt turvallisuutta aktiivisesti vastustaisi?

  Tykkää

 13. Hallinto-oikeuskin lukee lakia. Viranomaiset jouduttavat noudattamaan lakia. Onko olemassa laki, jota ei tarvitse noudattaa? Lakia olisi muutettava joustavannaksi, jotta tähän sataisiin parannus. Viranomaisten parjaaminen on turhaa. Paloturvallisuusmääräykset on laadittu meidän kaikkien turvaksi, ja on hyvä, että niitä valvotaan.

  Tykkää

 14. Ministeri Räsänen sanoi kerran vahingossa tai tahallaan, että lakia ja määräyksiä voi joskus rikkoa. Siitähän syntyi aivan helvetillinen strobeli. Kansalaiset olivat sitä mieltä, että kaikkia määräyksiä on aina noudatettava.

  Ai miten se tähän juttuun liittyy? Kansalaiset vaikuttavat olevan varsin selektiivisiä lain noudattamisen tarpeellisuuden suhteen…

  Tykkää

 15. Juurikin näin! Suomi on sääntöjen, kieltojen ja byrokratian luvattu maa.

  Ja kenellä hiton virkaa tekevällä on aikaa seurailla lehti-ilmoituksia ja facebookia ja alkaa niiden pohjalta tehdä asioista vaikeita, vaikka toisaalta on sanottu, että ei kiinnosta tahoja x ja y. Pitäisikö jonkun tarkistaa tallaisten virkojen oikea tarkoitus ja tarve?

  Tykkää

 16. Kovin moni kritisoi nykyään viranomaismääräyksiä ja pitää niitä kansalaisten aktiivisuutta kuristavana holhouksena. Mutta annapa olla jos jotain ikävää sattuu: nämä samat ihmiset ovat ensimmäisenä kyselemässä valvonnan, pykälien, syyllisten ja vastuunkantajien perään.

  On kovin helppoa demonisoida somessa nimeltä mainiten viranomaisia, jotka tekevät vain työtään ja noudattavat lakeja ja asetuksia. Halutaanko, että meilläkin voi virkamies itse vapaasti tulkita mitä pykäliä pitää noudattaa ja mitä ei? Siitä onkin enää lyhyt matka korruptioon ja mafiaan.

  Tykkää

 17. Ala-Malmin ostoskeskuksen parkkihallissa on järjestetty useammankin kerran kirppis. Kuinkahan se on ollut mahdollista?

  Tykkää

 18. Joo ja huomaan myös että yrittäjän on turha yrittää saada itselleen töitä edes väliaikaisesti. Yritteliäisyydestä kun rangaistaan näinkin.

  Tykkää

 19. Kirpparit on muutenkin vähän meh.. Pitäkää veneidenkorjaussuunnittelupalaveri, jossa voi myös samalla ostaa pois veneestä yli jäänyttä kamaa. Joka voi vaikkapa olla mitä vaan. Ja kyllähän te ne kaikki tyypit tunnette. Ei mitään kirppareita.

  Tykkää

 20. Maalaisjärki usein puuttuu ihmisiltä joilla on liikaa natsoja olkapäillä. Normaalisti palotarkasjatat ovat hyvinkin usein vanhoja VPK:laisia josta ovat saaneet innostuksen turvallisuus alaan. Ja kun ei olla päästy palomieheks, kun kaikist ei oo siihen, niin sitten mennään korkeekouluun ja aletaan päntätä että voidaan ylpeenä kävellä natsat olkapäillä määräillen. Tässä tapauksessa kyseessä oli naisia, mutta sama into, ja lyön vetoa että vpk taustaa löytyy. Työskentelen itse palomiehenä ja näitä valitettavia tapauksia nähneenä.

  Tykkää

 21. Jos viranomaiset eivät ”etsimällä etsisi” näitä luvanvarattomia tapahtumia, ei mikään laiton tapahtuma jäisi kiinni. Samalla tavalla poliisit etsivät rikollisia ja lääkärit sairauksia.

  Sääli kuitenkin, että tässä kävi näin.

  Tykkää

 22. Ulkomailla pitkään asuneena kiinnittyi huomioni vain sanaan TARKASTAJA – asuinmaassani ne ovat aika kalliita…

  Tykkää

 23. Harmi juttu tosiaankin :/ Mielestäni kuitenkin tällaisissa turvallisuuteen liittyvissä asioissa jonkinasteinen holhous onkin paikallaan, kuten joku jo aiemmassa kommentissaan selitti. Byrokratiaa voisi kuitenkin vähentää antamalla virkamiehille enemmän liikkumavaraa päätöksissään, jotta niissä voitaisiin ottaa huomioon tapauskohtaiset seikat. Tämä ei kuitenkaan ole virkamiesten itsensä päätettävissä ja muutokseen asti heidän on noudatettava nykyisiä määräyksiä. Siksi en oikein pidä tarkoituksenmukaisena siitä, että toit tapauksessa mukana olleiden henkilöiden nimet esiin, sillä tällaisesta julkisesta kritisoinnista voi koitua heille ammatillista tai henkilökohtaista haittaa. Ihmiset ovat niin herkkiä nykyään lähtemään mukaan toisten ihmisten julkiseen sabotointiin. Pitäisi muistaa, että tämä on kuitenkin vain sinun näkemyksesi tapahtuneesta, toisella osapuolella/osapuolilla on omansa.

  Tykkää

 24. Suomen ja korruptoituneiden maiden ero on se että muualla kaikki onnistuu aina rahalla, Suomessa ei millään. Eivät byrokraatit tee asioita ihmisten vuoksi, vaan jotta oma virka säilyisi. Siellä etsitään ongelmia ei ratkaisuja. Tulee noilla kavereilla olemaan ongelmia kun tuosta kohta velkapommi pamahtaa suomessakin virkamiehistä 75% saa kenkää. Sitte menevät vaatekauppaan myyjäksi ja etsivät 10 kohdan listan miksi asiakas ei voi mennä koppiin vaatteita sovittamaan.

  Tykkää

 25. Euroopan suurin kirpputori (IJ-Hallen Amsterdam) järjestetään myös teräsrakenteisessa varastohallissa. Hallissa on yli 750 myyntipöytää ja viikonloppuna tuhansia kävijöitä.

  Valitettavaa että tämäkin hieno idea jäi suomalaisen byrokratian jalkoihin. Toivottavasti saatte palotarkastajan paikan päälle toteamaan tilanne.

  Tykkää

 26. Jo 1970-luvulla meillä oli Lääkintöhallituksessa omassa toimistossamme sellainen periaate, että jo joku soitti ja kyseli, voisiko näin ehkä tehdä, koska se tuntuisi järkevältä. Vastauksemme oli, että jos et kysele, niin homma vain pystyyn. Jos kysyt virallisesti, niin on pakko kieltää.

  Tykkää

 27. Ikävä että älyttömät säädökset ja byrokratia esti tällaisen toiminnan. Mutta! Miksi piti julkaista näiden ihmisten nimiä? Itselleni ei ainakaan tuonut mitään lisäarvoa että tiedän mikä vaikkapa palotarkastajan nimi oli. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään julkisuuden henkilö, vaan puhutaan ihan tavallisista ihmisistä jotka vain tekevät työtään. Itse artikkelin kannalta (ja sen sisällön kannalta) on ihan yhdentekevää onko henkilön nimi vaikkapa Pirkko Porkkana, Götte Törrerström, tai vaikkapa toimistosihteeri X ja virkamies y. Itse kuitenkin näkisin että näiden heidän oikeiden nimien julkaisu on melkeimpä tarpeetonta kiusantekoa ihmisille jotka ovat vain tehneet työtään. (vaikka onkin ikävää että tulkitsivat pykäliä näin tiukasti)

  Tykkää

 28. Ymmärtääkseni palotarkastajalla ei ole vastuuta palotarkastuksiin ja niissä havaittujen puutteiden korjaamiseen liittyen. Kaikki vastuu on aina ja ainoastaan kiinteistön omistajalla. Virkamies ei edes ole vastuussa siitä vaikka antaisi päättömiä määräyksiä jotka aiheuttavat pelkkiä kuluja kiinteistönomistajalle. Tai vaikka olisikin vastuussa, niin ei häntä siitä vastuuseen saa. Hallinto-oikeus lienee ainut mahdollisuus, mutta hieman epäilen senkin kohdalla tuotto-odotuksia. Onhan sekin virkamiesten pyörittämä hallintoelin. Hyvä kirjoitus.

  Tykkää

 29. Varsin valitettava tapaus, mutta mielestäni on aivan turhaa syyttää yksittäistä virkamistä. Hän toimi niiden säännösten puitteissa jotka tälä hetkellä ovat voimassa eikä Suomen kukrtuuriin valitettavasti kuulu että viranomaissäännöksistä poiketaan tapauskohtaisesti, jos pykälät eivät tätä salli. Itse kohdistaisin kritiikin ennemminkin näihin säädöksiin sekä turhan kankeaan byrokratiaan joka mm. ei mahdollistanut tilan mutkatonta käyttötarkoituksen muutosta tai pidempää poikkeuslupaa. Mihinkään henkilöjahtiin on aivan turha lähteä heidän vain tehdessä työtään ja noudattaessa ohjeistuksiaan – oli kyse kuinka virkaintoisesta virkailijasta tahansa.

  Tykkää

 30. Aina kun tapahtuu jokin onnettomuus, virkamiehet saavat kuulla kunniansa: miksi ei valvottu tarkemmin, miksi ei säädelty enemmän? Ulkomaillakin odotetaan että ulkoministeriö pelastaa liian pitkälle uintimatkalle lähteneet suomalaiset.

  Vaikka virkamiehet ovat ammattinsa puolesta aina syntipukkeja, niin kyllä suomalaiset ovat ihan itse rakentaneet byrokratiahelvettinsä. Ja se on kaksipiippuinen juttu: onnettomuuksia sattuu harvoin kun kaikki on pitänyt rakentaa kännin ja itsemurhan kestäväksi. Vapaus tai turvallisuus, vaikea valinta.

  Tykkää

 31. Tämä joka sanoi että turvallisuus ei tällaisessa hallissa riitä, paloluokat yms, ei tainnut lukea koko kirjotusta. Letkuja ja sammuttimiahan oli vaikka kuinka monta. Ja metallirakenteinen halli ei taida ihan heti kuitenka sulaa ja jos se 5m leveä ovi on auki niin… Voi luoja… Kotona voi leikata haavan keittiössä, suojatien ylittäminen on vaarallisempaa kun laskuvarjolla hyppääminen. Jotain suhteellisuuden tajua tämän toiminnan kieltävät ihmiset kaipais.

  Tsemppiä kirppiksen pitäjille. Kertokaa asiasta kansalle kaikin tavoin, niin eiköhän se poikkeuslupa sieltä irtoa.

  Tykkää

 32. Suomalaiset virkamiehet/työntekijät eivät osaa eivätkä uskalla luovia ja joustaa. On opittu noudattamaan sääntöjä pilkun tarkasti, mutta elämä ja eri ihmisten tilanteet muuttuvat, kaikkea ei voi laittaa yhden ja saman pykälän alle. Huomasin tämän eron kun asuin vuosia Alankomaissa, byrokratian yksittäinen ihminen uskalsi tehdä itsenäisiä päätöksiä, tapaus kerrallaan. Tässä taloustilanteessa Suomessa tulee antaa enemmän vapautta ja tilaa luovuudelle, jotta saadaan työllisyys kasvuun.

  Aivan mahtavalta tuo Eiran kirppis kuullosti, toivottavasti se vielä joskus aukeaa.

  Tykkää

 33. Sääntöjä määräyksiä, ohjeita jne. hierotaan ja vatvotaan kokoajan. Niiden tarkoitus on tehdä hyvää, ei pahaa. Jos kaikki maailman poikkeukset käytäisiin läpi pitäisi hesassakin olla armeija virkamiehiä lisää.

  Kokoajan joka tuutissa kiroillaan että virkamiehiä on liikaa. Aloitetaan poistamalla pelastustoimi, poliisi ja puolustusvoimat. Sitten poistetaan kela, samalla eläkkeet ja sosiaalituet… Näin alkaa rahaa olla niin että ranteita pakottaa!

  Onko sillä mitään merkitystä ajatko moottoritiellä 120 vai 125? No ei ole! Mutta johonkin pitää vetää raja ja rajoja pitää valvoa. Jotta voi valvoa, pitää pystyä hallitsemaan ja siinä meillä raataa se virkamies. Hänella on vastuu ja velvoite pyrkiä kohti yhteistä hyvää. Häntä johtaa esimies, mutta hän vastaa yhteiskunnalle. Hänen työnsä on yrittää sovittaa kymmentä vanhentunutta ja sataa tärkeää asetusta tai säädöstä keskenään jotenkin soivaksi kokonaisuudeksi.

  Itse olen työurallani törmännyt ärsyttäviin, inhottaviin, röyhkeisiin ja ääliömäisiin virkamiehiin, mutta turhaa ei ole tullut vielä vastaan. Valtaosalla tuntuu olevan ihan oikea, pyyteetön tahto tehdä hyvää.

  Ihan samalla lailla siellä julkisella on niitä, jotka tekevät enemmän ja niitä jotka tekevät vähemmän, kuin yksityiselläkin sektorilla. Burnout ei katso työnantajaa ja sluibailija sluibaa riippumatta palkanmaksajasta.

  Tykkää

 34. Lääkkeitä Suomelle:
  1) puolet kaikista virkamiehistä potkaistaan ulos.
  2) Kansanedustajia palkitaan byrokratian poistosta ja rangaistaan lisäsääntelyn tuotosta lakeja säätäessä.
  3) Jäljelle jäänneitä virkamiehiä palkitaan elämän helppoutta ja liike-elämän kannustamista tukevista tulkinnoista.

  Tykkää

 35. Entäs jos aina eri ihminen järjestää samalla paikalla kirppiksen joks viikonloppu. Kirppikden nimi pitää tietty muuttaa joka erityishakemukseen, mutta mielest. I poikkeuslupahakemuksen täyttöön ei tälläiselle virkanaisen ilkivallalle voi antaa vsltaa kun yksi luvan jo sntoi. Voivan nysyä et tar itaanko kirpparin ulko oville kissan tai oven korkuiset julisteet joisss lukee:”HUOMIO TÄMÄ TILA ON VARASTOKSI MÄÄRITELTY TILA ja jos täällä syttyy tulipalo pyydämme teitä kiireellä poistumaan tilasta ettei vsi me tai joku virkamies joudu syyytteeseen. ? ? Esim siitä et meidän ovet poistumistiet ovat 5 metriä leveät kun pitäisi olla vain 1,2metriä leveät ovet eli poistumistiet.” On aina ihmisiä jotka eivät tykkää kirppiksistä, toiset ei pidä kissoista naapurissa ja joku ei pidä jostain muusta elämänpiiirinsä lähellä. Yhteistä tälläisille ihmisille on että he tekevät kaikkensa, että toiminta josta joku suuresti nauttii, mutta he samaa toimintaa vihaavat tai vastustavat ja tekevät kaikkensa et toisten iloinen tekeminen loppuisi.

  Tykkää

 36. Miksi näitä määräyksiä noudatetaan? Laki menettää sillä hetkellä voimansa, kun väestö lakkaa sitä noudattamasta, ja kansalaistottelemattomuus on tehokkain tapa muuttaa asioita yhteiskunnassa. Tulkoot virkapellet hakemaan sitten kantamalla pois, jos asia niin kiinnostaa. Suomalaiset ovat läpeensä sairasta kansaa ja lukisivat lakikirjasta toimintaohjeita varmasti sodankin koittaessa.

  Tykkää

 37. Jos sinne kerran mahtuu ajamaan autolla niin miten olisi joka viikonloppuinen peräkonttikirppis? Tallimme maneesissa on sellaisia pidetty, eikä ainakaan kukaan viranomainen kerinnyt asiasta älähtämään. Vaikka facebookissa mainostettiinkin.

  Tykkää

 38. Virkamiehen pääasiallinen tehtävä näin vuonna 2014 on tehdä itsensä tarpeelliseksi keinolla millä hyvänsä, on keksittävä sääntöjä ja vahdittava niitä vaikka työpaikka onkin periaatteessa suojatyöpaikka. Jos kävisi niinkin mahdottomalta tuntuva ajatus että valtion julkista sektoria alettaisiin karsimaan niin olisi virkamiehellä ainakin näyttää että minäpä olen tarpeellinen, katsokaa vaikka, tuonkin kirpparin pistin kiinni tosta vaan. Mikään yksityinen firma ei katselisi tuollaista tehotonta pompottelua henkilöltä toiselle jonkun noinkin pienen asian takia, eikä varsinkaan hyväksyisi Facebookissa surffailua. Suojatyöpaikka on suojatyöpaikka.

  Juuri tänään oli uutisissa sokerivero, Suomi on ainoa maa maailmassa jossa kivennäisvesistä menee sokerivero. Tästä päätti sokeriverotyöryhmä. Sama työryhmä asetti sokeripitoisuuden rajan niin alas että käytännössä kaikki täysmehut kuuluvat sen piiriin koska hedelmissä on luonnostaan sokeria. Onko järkeä vai ei? Kivahan se tosin on että kaikissa uusissa asunnoissa pitää mahtua tekemään pyörätuolilla kahdeksikkoa kylpyhuoneessa, eipä juuri vaikuta asuntojen hintaan. Onhan se toki mahdollista että kaikki joutuvat yhtäkkiä pyörätuoliin, miettii virkamies. Epätodennäköistä, mutta mahdollista.

  Jos sääntelyä ja turhanpäiväisiä rajoituksia karsittaisiin eurooppalaiselle tasolle niin virkamiehien määrän voisi kertaheitolla leikata yhteen kolmasosaan, säästöt laskettaisiin miljardeissa. Ei tarvitsisi miettiä Suomen valtiovelkaa ja että mistä saadaan rahat. Mutta eihän näin voi tehdä, sanoo virkamies ja keksii taas uuden pykälän työllistäen itse itseään. Ehkä perustaa jopa työryhmän jossa näitä mietitään porukalla. Istutaan me kansalaiset sitten festareilla sadan metrin päässä esiintymislavasta katsomassa esiintyjää kiikareilla koska muovituopissa olevan oluen kanssa ei saa poistua aidatulta anniskelualueelta. Ja nimenomaan haljun värisellä terassilla jossa on pykälien mukaiset turvalliset tuolit eikä mainoksia. Sillä onhan se todennäköistä että jos alaikäinen näkisi alkoholimainoksen niin hän välittömästi alkaisi imppaamaan liimaa. Tuska-festareilla polvenkorkuisia kun juoksee muutenkin pilvin pimein.

  Ihan kuin Keski-Euroopassa, rento ja letkeä meininki. Kaikilla on kivaa. Odotan sitä hetkeä kun Pohjois-Koreasta tuttu naapurivalvonta tulee käyttöön, käyvät tekemässä pistokokeita että onko pakollinen seinällä oleva Niinistön muotokuva puhdas ja suorassa. Jos ei ole niin keppiä tulee.

  Berliinissä oleva DDR-museo elää ja voi hyvin, turistit käyvät huuli pyöreänä ihmettelemässä vaikka siellä on käytännössä esillä vain pala 2010-luvun Suomea. Mielestäni Suomi voisi käyttää tätä hyväksi, mainostaisi itseään maailman suurimpana DDR-museona: ”Kaikki on kielletty ja sinua vahditaan – tule ja koe itse miltä tuntuu kun hengittäminenkin jo ahdistaa!”

  Järjenkäyttöhän tässä maassa ei ole ollut sallittua enää vuosikausiin eikä ole mitään merkkejä siitä että sitä tultaisiin myöhemminkään sallimaan.

  Tykkää

 39. Kyllähän Liia-Maria Koski on ihan oikein Ammattikorkeakoulun käynyt ihminen, tainnut viitisen vuotta sitten valmistua Securitaksen leivissä Turvallisuusassistentiksi ja nyt on ylennyt pikku(sielu)virkamieheksi Palotarkastajan virkaan. Hallintoalamaisten ei nyt pitäisi napista vastaan, vaan tyytyä suurella viisaudella annettuun päätökseen. Ylipäänsä hallintoalamaiset eivät saisi vastustaa käskyjä, siinähän virkamies menettäisi auktoriteettinsakin jo täysin.

  Tykkää

 40. Mun mielestä pitäisi nyt kiireesti selvittää miten tällä Liia-marialla on työajalla facebook käytössä. Verorahoilla kuitenkin maksetaan palkka. Kenkää sanon minä, selkeästi kaikki aika menee facebookissa tms. Eikä oikeissa töissä.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s